Åben fra 1. april til 1. november

Forside

Info

Kig ind Opslagstavlen Udstilling Museet Historie Vedtægter Historisk arkiv
  

Videbækegnens Museum
et selvejende institution.

Museet er bygget op omkring Marinus Sørensens - også kaldet "Marinus Post", - enestående samling. 
Gården, som Videbæk Egnsmuseum har til huse på, er
en gammel slægtsgård med stald, lade og maskinhus. Det har været i familiens eje siden 1865, og blev i sin tid udstykket på jord fra Søndergaard i Vorgod.  l stuehuset fra 1865, boede Arthur Bangs forældre, - Marie og Laust, engang. Laust var sognerådsformand i perioden 1920 til 1945, og drev kommunen egenhændig hjemme fra stuen.
 
l 1997 overdrog Arthur og Pusser gården til kommunen, der lod museet rykke ind. Man lavede en klausul, der tillod ægteparret at blive boende til deres død.

Da Arthur døde i 2010, blev stuehuset restaureret, og man har genindrettet kommunekontoret med velbevarede møbler fra dengang. Finere ting og sager, og hvad der hører til i stuehuset, er flyttet derind.   

I 2010 blev der bygget 220 m² til laden så der nu er så meget plads til de mange gamle landbrugsmaskiner, at det er mulig at starte og demonstrere, - Den levende museum som du kan læse mere om.
De ca. 1200 m² udhuse er fyldt op med maskiner, redskaber og værktøj fra landbrug og håndværk.
Over 5000 effekter fortæller hvordan Danmark gennem mere end 100 år er opbygget og udviklet, og hvilke simple hjælpemidler det slidsomme folk havde at gøre med.
Her kan du se hvilke redskaber der anvendtes ved jordens bearbejdning, ved såning og høst, - ved arbejdet i stald og lade, - ved husdyrenes pasning og pleje, - og ved avlens forarbejdning.
Der er udstillet redskaber og værktøjer som dem ”Bonderøven” fra TV bruger på Kastanjegaarden.

Museet omfatter også indbo og madmoderens arbejdsplads, og de hjælpemidler de rådede over i køkken, bryggers og vaskerum, og andre brugsgenstande til husholdning og det daglige liv.
Også de gamle håndværkeres værktøj og hjælpemidler kan du stifte bekendtskab med, samt samlinger af sten og oldsager, - og meget meget mere er der at se på museet.
Vil du kende lidt til hvilke hjælpemidler dine oldeforældre, bedsteforælde, ja måske dine forældre måtte klare sig med, - så besøg Videbækegnens Museum.
Museet har endvidere en samling af julenisser, der er skænket af Ellen Bredahl, - tidligere Guinness Rekord-indehaver, for den største samling af nissedukker.
En omfattende udstilling om Videvang og Aage Meyer Benedictsen, og mange andre interessante samlinger, som bare skal ses.